Ureea sau carbamida este o moleculă organică naturală, produsă de organismul uman ca rezultat al metabolismului proteinelor și al compușilor azotați și este primul compus organic preparat prin sinteză chimică, în anul 1828.
Din punct de vedere dermatologic, ureea este o componentă naturală al epidermului și reprezintă o moleculă cheie al Factorului de Hidratare Natural (NMF), având un rol esențial în menținerea hidratării cutanate. Cantitatea de uree prezentă în mod natural la nivelul pielii este de aproximativ 2-7%, concentrația acesteia reducându-se odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul unor afecțiuni dermatologice caracterizate de o pierdere importantă a apei transepidermice.
Ureea este o moleculă excepțională, recunoscută și aprobată de dermatologi la nivel mondial, datorită importantelor proprietăți hidratante și keratolitice. În esență, este un compus foarte simplu din punct de vedere chimic și nu prezintă proprietăți farmacologice specifice, dar datorită afinității mari cu apa și capacității sale de a furniza legături de hidrogen este capabilă să interacționeze cu proteinele și cu alte structuri biologice complexe.
De aici și dublul efect hidratant și keratolitic, concentrație dependent și evidențiat prin două mecanisme de acțiune diferite:
- Este o moleculă higroscopică, datorită capacității mari de a lega moleculele de apă, determinând astfel reținerea apei la nivelul epidermului.
- Prezintă importante proprietăți disociante, fiind capabilă să rupă conexiunile dintre corneocitele de la nivelul pielii, favorizând astfel reînnoirea acestora, cu exfolierea consecutivă a celulelor moarte și eliminarea scuamelor.
Acțiunea dermato-cosmetică a ureei se exprimă la nivelul epidermului și variază în funcție de concentrația utilizată. La concentrații mai mici de 10%, prezintă importante proprietăți hidratante și higroscopice, deoarece favorizează legarea apei de catenele proteice. ce determină astfel ca celulele epidermice să fie mai hidrofile și mai predispuse la hidratare.
În schimb, la concentrații mari, între 10% și 40%, este capabilă să denatureze și să solubilizeze keratina, generând astfel un important efect keratolitic și exfoliant, cu o accelerare concomitentă a regenerării epidermice și o creștere a acțiunii emoliente.
În plus, această molecula prezintă și proprietăți antibacteriene, calmează iritațiile, pruritul și inflamațiile, stimulează regenerarea celulară și îmbunătățește permeabilitatea pielii, favorizând astfel penetrarea altor principii activi.
Din aceste considerente și deoarece este foarte bine tolerată de piele și penetrează foarte ușor în epiderm, ureea este un compus prețios și reprezintă un activ de elecție în tratarea pielii uscate, xerotice și a zonelor cu hiperkeratoze localizate (mâini, coate, genunchi, călcâie). Mai mult, este adesea folosită în afecțiuni dermatologice precum eczemele, ihtioza, dermatita atopică, psoriazisul sau diabetul.
Și pentru că ureea este deja un component activ al pielii noastre, Eladerm a dezvoltat o întreagă gamă de produse cu uree, cu 4 concentrații diferite (2%, 10%, 20% și 30%), special concepute pentru a contrasta toate gradele de xeroză cutanată și atent studiate pentru a răspunde cerințelor fiecărei pieli in parte.
Sunt tratamente dermatologice specifice, adresate pielii uscate, descuamate, sensibile și cu afecțiuni cutanate specifice, capabile să restabilească nivelul optim de hidratare, să îmbunătățească funcționalitatea barierei hidro-lipidice și să normalizeze grosimea stratului cornos.
În formulare se regăsesc și cele două vitamine esențiale A și E, dar și unturile de Shea și de Cacao, care completează acțiunea hidratantă și emolientă a ureei și care joacă un rol indispensabil în menținerea integrității structurilor epiteliale și în apărarea pielii împotriva radicalilor liberi.
Concentrația ideală de uree variază în funcție de grosimea zonei de tratat și de gravitatea afecțiunii dermatologice în curs, deoarece acțiunea acesteia crește direct proporțional cu creșterea concentrației.
Astfel, Eladerm Ureea 2% este recomandată pentru simpla întreținere și hidratare a pielii, în timp ce Eladerm Ureea 10% se adresează pielii foarte uscate și xerotice, cu zone descuamate, însoțite de prurit și eczeme și este excelentă pentru faza de întreținere a ihtiozei, a dermatitei atopice, a psoriazisului și a diabetului. Mai mult, este alegerea ideală pentru hidratarea zilnică a zonelor foarte uscate, precum mâinile, coatele, genunchii sau călcâiele.
Eladerm ureea 20% este utilizată pentru tratamentul și prevenția xerozei cronice, a ihtiozei, a dermatitelor, a psoriazisului și a hiperkeratozelor cutanate și este foarte indicată pentru tratarea zonelor aspre și foarte groase ale pielii, cu o calozitate pronunțată, cum sunt călcâiele, coatele sau genunchii.
În schimb, Eladerm Ureea 30% reprezintă o alegere primordială în faza acută a psoriazisului vulgar, a hiperkeratozelor și a bătăturilor, atunci când este necesară o exfoliere intensă a pielii. Este o opțiune excelentă pentru călcâiele fisurate, cu o calozitate excesivă și pentru unghiile îngroșate, dar și ca adjuvant în tratarea onicomicozelor.
Problemele dermatologice sunt foarte frecvente și probabil fiecare individ va dezvolta, la un moment dat, o afecțiune cutanată. Dar indiferent de situație, pielea compromisă presupune tratamente specifice și individualizate, capabile de a-i restitui toate caracteristicile fiziologice naturale. Mai mult, afecțiunile dermatologice pot avea un impact extrem de important asupra calității vieții și drept urmare devine evident motivul pentru care prevenirea joacă un rol extrem de important în păstrarea condiției de echilibru a pielii noastre.
Dar secretul menținerii în timp a condiției de sănătate a pielii constă în a-i prezerva structurile naturale de apărare, și anume filmul hidro-lipidic și funcția de barieră, care garantează astfel menținerea elasticității și a hidratării, prerogative esențiale ale bunăstării cutanate.
Ureea este un ingredient cu o consistenta prafoasa, tocmai de aceea, cremele cu uree aplicate pe piele pot să creeze o senzatie diferita fata de alte tipuri de creme. Desi pare neplacut, acest lucru asigura o hidratare de lunga durata si rezultate pe masura.
Ai grijă de pielea ta în fiecare zi și oferă-i toate atenția de care are nevoie pentru a radia de frumusețe și luminozitate!
Și simte-te mereu frumoasă! Pentru că ești.
Farmacist Paula Harangus