De obicei, atunci cand vine vorba despre ingrijirea pielii, nu exista ingrediente minune care sa actioneze asupra multiplelor probleme ale tenului. Totusi, unele dintre acestea, au o actiune atat de complexa incat pot sa fie de folos in cazul mai multor afectiuni ale pielii. Unul dintre aceste ingrediente cu actiune complexa este Acidul Azelaic, extrem de util si totusi subestimat de multe ori.
Ce este Acidul Azelaic?
Acesta este un tip de acid carboxilic care se regaseste in mod natural in cereale (orz, grau, secara) si care, inainte sa fie introdus in formulele cosmetice, trece printr-un proces chimic de stabilizare. Acest acid este bland cu tenul in comparatie cu alte tipuri de acizi si poate fi folosit de catre oricine, indiferent de varsta sau tipul de ten. Acidul Azelaic se numara printre ingredientele eficiente chiar si in concentratii mai mici si poate fi utilizat in rutina zilnica. Cu toate acestea, ca si in cazul altor acizi, specialistii recomanda sa fie introdus treptat, utilizandu-se initial concentratii moderate. Indiferent de ingredientele din produsele de ingrijire, trebuie sa respectam o anumita perioada de “acomodare”, o perioada in care tenul nostru sa se obisnuiasca cu substantele active nou introduse in rutina. Totodata, ca si in cazul oricarui ingredient cosmetic, recomandam sa va asigurati ca ingredientele celorlalte produse din rutina dvs. nu interactioneaza cu acesta.
Beneficiile Acidului Azelaic:
• Acidul Azelaic, prietenul tenului acneic
Acidul Azelaic este util in tratarea acneei usoare sau hormonale prin deblocarea porilor, reducerea inflamatiei dar si prin rolul antibacterian. Acest ingredient actioneaza asupra eruptiilor existente si previne aparitia altora in acelasi timp. Practic, acest ingredient patrunde in pori, deblocandu-i si indepartand bacteriile care pot cauza eruptii, fiind util si in accelerarea vindecarii tenului iritat de acnee. Actiunea sa exfolianta este ideala pentru tenul acneic deoarece previne blocarea acestuia cu celule moarte, fiind totodata bland. Exfoliantii utilizati pentru tenul acneic trebuie sa nu irite pielea deoarece o bariera de protectie alterata va genera mai mult eruptii acneice.
• Acidul Azelaic si rozaceea/cuperoza
Cel mai important beneficiu pe care il aduce Acidul Azelaic in rutina tenului cuperozic/cu rozacee este rolul antiinflamator. Prin reducerea inflamatiei, acest ingredient reuseste sa “calmeze” aceste afectiuni, inclusiv eruptiile specifice rozaceei. Unele studii arata ca acesta poate reduce inclusiv aspectul vinisoarelor rosiatice prezente la suprafata pielii. Prin utilizarea constanta a Acidului Azelaic pe tenurile cuperozice/ cu rozacee s-a observat ca acesta estompeaza roseata pielii, lasand-o mai luminoasa.
• Acidul Azelaic, util in combaterea petelor pigmentare / post acneice
Beneficiile Acidului Azelaic nu se opresc aici. Acesta reuseste sa estompeze petele pigmentare de la suprafata pielii prin rolul exfoliant, rolul regenerator care ajuta la innoirea celulelor dar si prin inhibarea enzimei responsabile de producerea melaninei (substanta care coloreaza pielea si care este produs in exces in zonele pigmentate). Petele pigmentare sunt tot mai frecvent intalnite deoarece razele UV ne agreseaza continuu pielea, generand astfel de probleme. Totodata, acestea apar si in urma eruptiilor acneice, tocmai de aceea, foarte multe persoane care se confrunta cu acnee, semnaleaza ulterior aparitia petelor pigmentare. Acestea mai pot fi cauzate de varsta, saricina sau probleme interne (cunoscute drept “pete de la ficat”). Asupra tuturor tipurilor de pete, acidul azelaic actioneaza direct insa retine faptul ca acestea nu pot fi combatute intr-un timp foarte scurt si cu siguranta nu pot fi combatute fara o rutina completa (care sa contina neaparat si SPF). Despre petele pigmentare am scris alte articole dedicate pe care le gasesti AICI.
• Combate punctele negre si albe cu ajutorul Acidului Azelaic
Daca niciuna din problemele de mai sus nu se afla pe lista ta esti cu adevarat norocos! Insa, punctele negre/ albe sunt mult mai frecvente si o mare parte din clientii nostri se plang de faptul ca nu le pot inlatura. Din pacate, inlaturarea lor permanenta este imposibila insa pot fi curatate periodic astfel incat aspectul lor neplacut sa fie mult redus. Cu ajutorul Acidului Azelaic, acestea pot fi tinute sub control datorita rolului exfoliant si de “deblocare” a porilor. Asigura-te ca pielea este curatata corect, de doua ori pe zi si adauga in rutina ta un produs cu Acid Azelaic pentru a spori actiunea impotriva punctelor negre/albe (milia). Acestea nu sunt decat o acumulare de impuritati si celule moarte care se fixeaza in pori dar care poate fi controlata cu ajutorul unui ingredient precum Acidul Azelaic sau Acidul Salicilic.
• Cu un pas mai aproape de un ten luminos datorita Acidului Azelaic
Acest ingredient are grija ca tenul tau sa ramana mereu tanar deoarece accelereaza turnoverul celular (proces caracteristic epidermului prin care zilnic, in urma unei exfolieri naturale, se elimina celulele moarte, keratinizate, de la suprafata. In acelasi timp, acestea sunt inlocuite de celule noi, tinere si sanatoase). Accelerand acest proces, pielea ta este mereu curatata de celulele moarte iar celulele noi sunt stimulate sa “apara”. Iar acest lucru nu face decat sa genereze un ten mai luminos, mai curat si cu un aspect mai tanar.
In gama Eladerm exista doua produse care contin Acid Azelaic cu concentratii si formulari diferite.
In timp ce Serul cu Acid Azelaic si Acid Hialuronic are o concentratie de 10% Acid Azelaic, Crema cu Acid Azelaic si Niacinamide are o formula lipozomala (net superioara formularilor clasice) si o concentratie de 5%. Te invitam sa descoperi beneficiile fiecaruia si modul in care se pot introduce in rutina de ingrijire citind descrierea acestuia. De asemenea, daca consideri ca acest ingredient ar fi util tenului tau, iti propunem sa il testezi o perioada si sa te convingi de beneficiile pe care le poate aduce pielii tale. Insa, nu uita ca orice produs poate sa atinga eficienta maxima doar intr-o rutina corecta, complexa si pe termen lung.
Succes!
Cu drag,
Echipa Eladerm