Nevoile tenului sunt atat de diferite incat este imposibil ca un singur produs sa multumeasca fiecare consumator si sa se potriveasca fiecarui ten. In timp ce unele persoane se declara indragostite de un anumit produs cosmetic/ dermatocosmetic, altele nu il pot introduce in rutina lor sub nicio forma. Totodata, exista si o categorie de persoane care pot folosi sau nu anumite produse in functie de anotimp.
De aici vine si frumusetea diversitatii - pe piata se gasesc diferite produse care tintesc aceeasi nevoie insa fiind formulate diferit, pot sa multumeasca anumiti clienti, in timp ce pentru altii nu sunt suficient de eficiente.
Unul dintre cele mai indragite si folosite produse este serul cu acid hialuronic. Datorita faptului ca este un produs care se potriveste oricarui tip de ten si are multiple beneficii, acesta reuseste foarte usor sa se plaseze in topul produselor preferate ale clientilor.
Si totusi, pe piata exista atat de multe seruri cu acid hialuronic care par a fi similare insa diferentele de pret dintre acestea par sa ne induca in eroare.
Care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand analizam pretul unui astfel de produs? Exista diferente considerabile intre acestea? Cum analizam aceste diferente?
Am pregatit pentru tine cateva informatii utile care, speram, te vor face sa intelegi mai bine intregul sistem care sta in spatele unui ser cu acid hialuronic.
Acidul Hialuronic este o substanta care se gaseste in mod normal in pielea noastra si care are rolul de a umple ridurile si cicatricele de pe tenul nostru, de a atrage apa si de a mentine bariera hidrolipidica. Este cunoscut faptul ca acidul hialuronic are capacitatea de a lega de 1.000 ori greutatea sa in apa.
Insa pentru a hidrata complet pielea, acidul hialuronic are nevoie si de alte ingrediente, de aici si lista mai complexa de ingrediente din serurile cu acid hialuronic. Printre aceste ingrediente se pot numara: glicerina, glicoli, ureea, pantenol, sodiu PCA etc.
“Hidratarea pielii este un efort de echipa.” sustine Victoria Fu, chimist la Chemist Confessions Inc. New York.
Si totusi…. ce anume creste pretul serurilor cu acid hialuronic? Ei bine, raspunsul este, evident, complex dar principalii factori de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem aceasta analiza sunt:
-
greutatea moleculara a acidului hialuronic
-
ingredientele din compozitie si calitatea lor
-
concentratia ingredientelor din compozitie
-
originea ingredientelor din compozitie (unele dintre ele provin de la producatori care efectueaza o multime de teste dermatologice, de stabilitate, eficienta etc.)
Studiile arata ca fiecare tip de greutate moleculara actioneaza in straturi diferite ale pielii iar pentru o penetrare eficienta a acidului hialuronic si pentru rezultate pe termen lung, este nevoie ca aceste sa actioneze atat in profunzime cat si la suprafata. Cu toate acestea, daca un ser contine acid hialuronic cu dimensiune moleculara prea mica, este foarte posibil ca acesta sa provoace inflamatii ale pielii.
Despre acest subiect a discutat si Zeichner Joshua, directorul de cercetare cosmetica si clinica in dermatologie de la spitalul Mount Sinai din New York: “Acidul hialuronic cu dimensiune moleculara mare nu poate penetra pielea si ofera hidratare doar la suprafata acesteia.” Totodata, acesta mentioneaza ca “exista anumite studii care arata ca acidul hialuronic cu dimensiuni moleculare reduse poate provoca inflamatii ale pielii.”
In alta ordine de idei, Victoria Fu a declarat pentru Huff Post, site de stiri din Statele Unite ale Americii, ca dimensiunea moleculara “poate creste cu siguranta costul produsului. Cu toate acestea, acesta depinde intr-o mare masura si de concentratia Acidului Hialuronic, de ingredientele complementare dar si de testele care s-au efectuat pe acel produs cu Acid Hialuronic.”
Cu alte cuvinte, este extrem de important ca producatorul sa fie sincer atunci cand expune concentratia pe produsul sau. Este foarte importanta cunoasterea concentratiei reale a acidului hialuronic din produsul final, si nu a materiei prime deoarece, introdusa in masa finala a produsului, aceasta se dilueaza.
Spre exemplu, daca producatorul foloseste ca substanta activa un acid hialuronic 10%, pe care il introduce in produsul sau cu o concentratie de 10%, concentratia finala de Acid Hialuronic din produs va fi de doar de 1%.
In ceea ce priveste calitatea ingredientelor din continut, este putin mai dificil sa o putem analiza. Spre exemplu, pentru a oferi consistenta/ pentru a ingrosa anumite produse, exista ingrediente cu preturi mai ridicate (cum ar fi Acidul Hialuronic) sau produse cu preturi mai mici (spre exemplu, Guma Xantan).
Totusi, cum ne dam seama cat de concentrat este un ser cu acid hialuronic?
Acidul Hialuronic este un ingredient care are capacitatea de a creste consistenta. Acesta, in contact cu apa se “ingroasa”. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat serul are o consistenta mai groasa, mai gelatinoasa. Cu cat este mai lichid, cu atat concentratia de acid hialuronic este mai mica (acest lucru este valabil in cazul in care produsul nu contine si alte substante cu rol de crestere a vascozitatii - exemplu: guma xantan).
Numarul de ingrediente dintr-un ser/produs este si el relevant deoarece cu cat numarul acestora creste, cu atat sansele ca acesta sa irite pielea sunt mai mari. In mod evident, un numar mare de ingrediente creste sansa ca pielea sa reactioneze la unul dintre acestea.
Testele efectuate pentru anumite ingrediente active sau produse pot creste si ele costul unui produs. Cu cat acesta are mai multe teste efectuate cu atat utilizarea lui este mai sigura. Dintre acestea, amintim o serie de certificari / teste:
-
teste dermatologice
-
analiza microbiologice
-
analize fizico-chimice
-
teste de determinare a SPF-ului (unde este cazul)
-
diverse alte teste
Nu in ultimul rand, ambalajul unui produs poate ridica sau poate sa scada costurile acestuia. Este important de mentionat faptul ca anumite produse trebuie sa fie depozitate in recipiente create dintr-un anumit material (sticla, plastic etc.) pentru a nu fi afectat continutul in timp.
Cu toate acestea, nu orice produs care are un pret ridicat este si eficient sau potrivit pentru tenul nostru. Tot ce ne ramane de facut este sa ne informam cu privire la acestea, sa le testam si sa decidem care produse merita atentia noastra. In cazul acesta, ca si in orice alt domeniu, cheia este informarea. Cu cat cunoastem mai multe informatii despre anumite ingrediente si despre nevoile tenului nostru, cu atat mai usor ne este sa decidem de ce produse avem nevoie.
Sugestie: Verifica online lista de ingrediente din produsul pe care doresti sa il achizitionezi. Exista diverse site-uri care analizeaza compozitia INCI a produselor si care descriu rolul fiecarui ingredient.
Unul dintre site-urile care te pot ajuta in acest sens este INCI DECODER: https://incidecoder.com/
P.S. - denumirea INCI a Acidului Hialuronic este Sodium Hyaluronate
Surse informatii:
https://www.huffpost.com/entry/hyaluronic-acid-difference_l_5e138fdde4b0b2520d260b53
https://www.inno-foodproducts-brainbox.com/2018/05/31/which-tests-to-ensure-cosmetic-product-safety/
https://www.byrdie.com/difference-between-expensive-and-affordable-skincare-4800708
https://www.byrdie.com/is-expensive-skincare-better
Dacă articolul nostru nu a fost suficient de cuprinzator si ai nevoie de informatii suplimentare, iti stam la dispozitie de Luni pana Vineri intre orele 9:00-15:00 la numarul de telefon 0740 479 504 sau printr-un mesaj pe Whatsapp la acelasi numar.
Cu drag,
Echipa Eladerm