Urmele post acneice sau petele hiperpigmentare nu sunt doar niste probleme ce apar la nivelul pielii ci pot deveni adevarate complexe de ordin estetic care se manifesta prin lipsa increderii in sine in cazul multor persoane, in special in cazul adolescentilor. In timp, toate aceste probleme estetice ne vor afecta confortul psihic in mod direct prin atitudinea noastra fata de propria persoana. Acestea pot sa apara in special pe ten, gat, decolteu, brate, spate sau pe picioare. Insa, in special, acestea isi fac aparitia pe ten, acolo unde sunt si mai vizibile si mai greu de acoperit.
Desi tindem sa credem ca acestea sunt inofensive si ca creeaza doar un disconfort pur estetic, este posibil ca aparitia lor sa semnaleze unele probleme interne, motiv pentru care va recomandam o vizita la dermatolog. In urma unui consult, dermatologul poate stabili daca cauza aparitiei este una interna si va poate recomanda un tratament adecvat.
Petele de pe ten pot avea, evident, multiple cauze, forme si culori si sunt in general impartite de catre specialisti in cateva categorii:
-
melasma - cauzata de obicei de dereglarile hormonale
-
cloasma - apare in general in timpul sarcinii
-
lentigo - sunt cauzate de trecerea timpului care isi pune amprenta pe pielea noastra
-
post-inflamatorie - apar in general in urma unor leziuni cauzate de acnee, psoriazis etc.
Va invitam sa cititi informatiile pe care le-am pregatit in acest articol pentru a intelege mai bine de ce si cum apar aceste pete pe ten dar si cel mai important, cum ne putem adapta rutina de ingrijire astfel incat sa ajutam la indepartarea lor.
-
Petele post acneice
Semnele post acneice sunt cauzate de inflamatia din timpul procesului de vindecare. In urma vindecarii pustulelor sau chisturilor, pielea are de suferit deoarece isi fac aparitia mici leziuni hipotrofice (in zona obrajilor sau a barbiei apar mici denivelari ale dermului sub forma de gauri de dimensiuni diferite) sau hipertrofice (leziuni ce depășesc planul orizontal al tegumentului). Din cauza procesului inflamator puternic, se pierde colagenul de la nivelul dermului. Urmele post acneice modifica structura pielii din cauza pierderii sau acumularii in exces a proteinelor prezente in piele. De exemplu, cantitatea de colagen poate face ca pielea sa se remodeleze sau sa capete o textura diferita.
De asemenea, daca stoarcem cosurile si ne provocam leziuni pe piele, este posibil ca pe ten sa apara diferite urme/ pete, asa ca indiferent de cauza care duce la aparitia lor, solutia ideala consta in aplicarea unor tratamente adecvate tipului de ten, stabilite impreuna cu medicul dermatolog.
Petele post-acneice pot arata diferit in functie de stadiul in care se afla. Iata 3 dintre cele mai comune exemple:
Sursa: https://www.aesacnetreatmentsf.com/blog/post-inflammatory-hyperpigmentation-acne-scars-discoloration
-
Petele pigmentare / hiper-pigmentare / melasma
Hiperpigmentarea pielii se poate intalni atat la femei cat si la barbati si este cunoscuta sub denumirea de melasma. O cauza principala a aparitiei acestor pete este cresterea nivelului de melanina din piele (responsabila cu colorarea pielii, a ochilor si a parului). Aceasta apare indeosebi in cazul persoanelor care:
Sursa foto: https://lepure.com/my-treatment/hyperpigmentation/
-
se expun frecvent la soare (razele UVB penetreaza epidermul unde este accelerata sinteza de malanina) si nu folosesc protectie solara ridicata zilnic, pe toata durata anului;
-
au anumite probleme hormonale (in special in timpul sarcinii sau la menopauza);
-
au o varsta inaintata (numarul de melanocite scade);
-
urmeaza anumite tratamente medicamentoase (antibiotice, anticonceptionale etc.);
-
mostenirea genetica.
Sursa foto: https://www.msdmanuals.com/home/multimedia/image/melasma
Cum ne adaptam rutina de ingrijire a pielii pentru a combate petele hiperpigmentare sau post acneice?
Indiferent care sunt cauzele care duc la aparitia petelor de pe ten (pigmentare/ post-acneice etc.) este imperios necesar sa tinem cont de importanta utilizarii protectiei solare zilnice, indiferent de sezon. Utilizarea SPF-ului este primul pas pe care trebuie sa il iei in calcul si indiferent de dermatologul cu care te consulti, vei primi acest sfat. Atunci cand vine vorba despre protectia solara, nu exista scuze care sa justifice lipsa utilizarii ei. Pe piata exista o multime de produse cu SPF pentru diferitele tipuri de ten asa ca indiferent ce problema intampinati atunci cand vine vorba despre utilizarea SPF-ului, raspunsul este acelasi: cauta SPF-ul potrivit pentru tine, care sa nu ingrase/incarce tenul sau care sa nu provoace iritatii la nivelul pielii sau la nivelul ochilor.
In al doilea rand, este important sa intelegem ca exoflierea ne poate ajuta sa acceleram procesul de reinnoire celulara. Mai exact, prin exfolierea periodica a tenului, stimulam pielea sa elimine straturile exterioare moarte ale pielii. Fie ca vorbim despre o exfoliere mecanica executata sub atenta supraveghere a unui specialist sau despre exfolierea chimica (cu ajutorul acizilor exfolianti), este important sa nu agresam pielea si sa ne asiguram ca acest proces nu este prea dur. Desi tindem sa ne speriem cand vine vorba despre exfoliere, este important sa nu o neglijam, sa ne informam si sa o introducem in rutina noastra deoarece, daca este executata corect, ne poate aduce multiple beneficii tenului (luminozitate, deblocarea porilor, reduce ridurile etc.)
In al treilea rand, utilizarea unor produse care contin ingrediente active recunoscute pentru proprietatile lor iluminatoare / de combatere a hiperpigmentarii este de mare ajutor. Principalele ingrediente active care sunt recunoscute pentru acest rol depigmentant sunt: Alpha Arbutin, Acidul Kojic, Acidul Azelaic, retinoizii, Acidul Mandelic. In acelasi timp, exista ingrediente care pot juca un rol important in depigmentare si care sunt complementare in rutina anti-pete pentru ca ofera luminozitate si protejeaza pielea de stresul oxidativ (ex: Vitamina C). Acestea din urma insa, nu sunt produse de baza care sa combata hiperpigmentarea, ele doar completeaza rutina anti-pete.
Nu in ultimul rand, este foarte important sa ne inarmam cu rabdare deoarece aceste probleme nu se trateaza peste noapte si din pacate necesita utilizarea mai multor produse cu actiuni diferite. Petele de pe piele, indiferent de cauza care le-a provocat, vor disparea doar cu o rutina adecvata si cu multa rabdare.
*Rutina minima contine un gel de curatare (nu lotiune micelara), o crema cu protectie solara pentru zi si una hidratanta, fara protectie solara pentru seara. Un singur produs nu poate face minuni pentru ten decat daca este folosit corect si integrat intr-o rutina completa.
Asadar, daca va asteptati ca acestea sa fie inlaturate peste noapte cu un produs minune, din pacate nu este posibil. De asemenea, exista situatii in care, petele pigmentare s-au "instalat" pe ten cu mult timp in urma iar nuanta lor este atat de intensa incat nu poate fi indepartata in totalitate cu ajutorul produselor de ingrijire ci este necesara o vizita in cabinetele medicilor dermatologi care va vor recomanda diverse proceduri. Cu toate acestea, nu trebuie sa renuntati la produsele de ingrijire dedicate acestei probleme si nu va puteti baza exclusiv pe procedurile din cabinet. Acestea actioneaza in paralel si nu elimina necesitatea unei rutine de ingrijire. In plus, este necesar sa si prevenim, nu doar sa tratam.
Cum tratam petele hiperpigmentare si urmele post acneice cu ajutorul produselor Eladerm?
Marimea si intensitatea petelor hiperpigentare influenteaza durata procesului de inlaturare a petelor. Daca sunteti in cautarea unui produs exfoliant care sa va ajuta sa accelerati procesul de regenerare a pielii, in gama Eladerm o sa gasiti 2 astfel de produse, unul mai bland si unul mai puternic.
Pentru o exfoliere blanda, recomandam folosirea lotiunii tonice cu acid salicilic. Toner-ul se poate aplica atat dimineata cat si seara dupa ce am curatat bine tenul, zilnic, deoarece concentratia de acid salicilic permite aplicarea zilnica (0,5%). Prin ingredientele din continut (extractul de castravete si factorul de hidratare), aceasta lotiune ofera si hidratare in acelasi timp, fapt care face ca acest produs sa fie unul complex. Gasiti mai multe informatii despre cum actioneaza si cum se utilizeaza acest produs AICI.
Daca ne dorim o exfoliere mai puternica, putem folosi lotiunea exfolianta BHA cu acid salicilic pentru a-i oferi tenului un aspect neted si luminos. Concentratia de 2% acid salicilic din acest produs favorizeaza o exfoliere accelerata. Aceasta lotiune poate fi folosita atat pe ten cat si pe restul corpului si presupune respectarea unor pasi de utilizare diferiti pe care va invitam sa ii cititi in descrierea produslui, pe site-ul nostru -> AICI
Cremele cu protectie solara sunt de un real succes in ceea ce priveste lupta impotriva petelor hiperpigmentare cauzate de expunerea prelungita la razele UV. Fara protectie solara, lupta impotriva petelor este imposibila.
Cremele cu SPF produse de Eladerm sunt destinate oricarui tip de ten si au o textura usoara ce se absoarbe rapid in piele. Gaseste-o pe cea care se potriveste tenului tau din cele cinci creme cu SPF!
In gama Eladerm Serum se gasesc seruri depigmentare, create special pentru aceasta problema - Serul cu Alpha Arbutin si Vitamina C lipozomala, Serul cu Acid Kojic si Niacinamide dar si un serul cu Acid Azelaic si Acid Hialuronic. Afla mai multe despre serurile noastre AICI. Ingredientele din compozitia acestor seruri actioneaza exact asupra cauzelor care duc la aparitia sau agravarea petelor pigmentare. Adauga-l in rutina pe cel care consideri ca ti se potriveste, utilizeaza-l corect si nu uita sa te inarmezi cu rabdare fiindca petele pigmentare, din pacate, nu pot fi tratate peste noapte.
Dacă articolul nostru nu a fost suficient de cuprinzator si ai nevoie de informatii suplimentare, iti stam la dispozitie de Luni pana Vineri intre orele 9:00-15:00 la numarul de telefon 0740 479 504 sau printr-un mesaj pe Whatsapp la acelasi numar.
Cu drag,
Echipa Eladerm