Petele pigmentare. Lungul drum de la melasma la un ten luminos

Petele pigmentare. Lungul drum de la melasma la un ten luminos

Petele pigmentare - un subiect atat de des discutat si o problema atat de greu de “tratat”. Drumul spre un ten radiant, luminos si fara pete incepe cu trei "ingrediente" absolut esentiale fara de care nu putem spera la minuni:

  • informarea

  • rabdarea 

  • consecventa

Va marturisim faptul ca in ultimii ani, numarul persoanelor care se confrunta cu melasma/ pete pigmentare/pete post-acneice si care ne contacteaza este foarte mare, semn ca o mare parte din populatie se confrunta cu aceasta problema. Dovada, faptul ca pe piata au aparut o multime de produse care actioneaza asupra acestei probleme si care promit un ten luminos in scurt timp. La nivel global, studiile arata ca aproximativ 5-10% din femei se confrunta cu melasma iar procentul lor creste in zonele cu climat insorit. 

 

Realitatea?

Niciun produs nu poate sa faca petele sa dispara daca nu este integrat intr-o rutina atent construita. Si….cu siguranta, nu va aduce rezultate peste noapte. Indiferent de ingredientul pe care il are la baza, de concentratia de ingredient-activ sau de recomandarile celor care l-au folosit, produsul nu poate face minuni de unul singur. 

Pe langa o rutina adecvata, trebuie sa ne inarmam cu rabdare si consecventa fiindca aceste probleme de ordin estetic nu trec peste noapte. S-au format intr-o lunga perioada de timp, vor disparea cel putin la fel de greu.

Te invitam sa parcurgi intreg articolul, promitem ca am pregatit aici informatii utile si raspunsuri la o multime de intrebari. Iar daca ai intrebari la care nu ai gasit raspuns, ia legatura cu noi in cel mai scurt timp. 


 

Asa cum mentionam si in articolul Cum sa tratam cicatricile post acneice si petele hiperpigmentare?  pentru a combate melasma, rutina noastra de ingrijire trebuie sa contina minim urmatoarele produse: 

 

  • un gel de curatare (de preferat, un gel care sa exfolieze bland si care sa stimuleze producerea de noi celule) - este esential sa folosim un gel de curatare in orice rutina, nu doar in rutina anti-pete deoarece daca tenul nu este curatat corect iar porii nu sunt eliberati, produsele pe care le aplicam ulterior nu se pot absorbi corect in piele si implicit, nu-si pot face efectul. Atunci cand vine vorba despre rutina anti pete, recomandam utilizarea unui gel exfoliant, bland tocmai pentru ca stimularea regenerarii celulare ajuta la procesul de indepartare a celulelor deja pigmentate. Practic, indepartam usor, in timp, pielea pigmentata. 

 

Atentie! Exfolierea agresiva va creste si mai mult sansele de aparitie si accentuare a petelor, asadar, efectuati cu atentie exfolierea si alegeti produse blande care sa nu o agreseze. Incercati sa gasiti un echilibru, astfel incat pielea sa fie exfoliata dar sa nu fie agresata fiindca celulele noi sunt mult mai sensibile la razele UV si alti factori externi. 

 

Gelul exfoliant cu Acid Salicilic din gama noastra se potriveste perfect nevoilor tenului pigmentat. Acesta exfoliaza bland, fara usuce/agreseze pielea. Il gasesti AICI

  • crema cu protectie solara - inca te mai intrebi de ce Nu exista rutina de ingrijire a pielii fara protectie solara, afla de AICI.  Trebuie sa tii cont de faptul ca principalul factor care provoaca si agraveaza petele pigmentare sunt razele UV (care sunt daunatoare si puternice in orice zi/anotimp din an, nu doar vara). Asadar, daca nu iti vei proteja pielea de razele solare in fiecare zi, corect, nu o sa poti sa combati pigmentarea. Practic, folosesti fara rezultat produse care sa le indeparteze pentru ca razele UV le agraveaza pe cele existente si provoaca aparitia altor pete. Tine cont de faptul ca de cele mai multe ori, atunci cand suntem expusi direct si timp indelungat la razele UV (la plaja, in vacante etc.) este esential sa ne protejam si cu ajutorul hainelor sau a palariilor. Orice protectie extra, pe langa cea de ordin cosmetic, este extrem de utila! 

  • produsele cu ingrediente anti-pete - acestea sunt de obicei sub forma de ser insa pot fi si creme sau lotiuni. Ingredientele anti-pete actioneaza tintit asupra cauzei care genereaza un nivel crescut de melanina - pigmentul natural care da culoare pielii, parului, ochilor etc. Practic, petele pigmentare sunt o “aglomerare” sau o zona in care exista o hipersecretie de melanina. Prezenta unei cantitati mai mari de melanina presupune, in mod evident, o nuanta mai intensa a pielii in zona respectiva. Asadar, este esential sa avem in rutina de ingrijire un produs care sa actioneze asupra hipersecretiei de melanina. 

 

Iata cateva produse Eladerm a caror ingrediente au o astfel de actiune. Gasesti descrierile pe larg in pagina de produs a fiecaruia: 

Ser cu Acid Kojic, Niacinamide si Acid Hialuronic
Ser cu Acid Azelaic 10% si Acid Hialuronic
Ser cu Alpha Arbutin, Vitamina C lipozomala si Acid Hialuronic

De asemenea, te invitam sa arunci o privire si asupra gamei noastre de produse cu Protectie Solara.

 

Rutina ta de ingrijire mai poate contine si alte produse care sa ajute pielea in lupta anti pete. Spre exemplu, produsele care contin ingrediente iluminatoare (cum ar fi Vitamina C), ofera luminozitate intregului ten si implicit si zonei pigmentate. Aceste produse completeaza insa rutina anti pete, nu sunt suficiente pentru a combate excesul de melanina din piele. 

De asemenea, hidratarea pielii este absolut esentiala fiindca o piele deshidratata/uscata nu poate lupta importiva factorilor care o agreseaza. Asigura-te ca ii oferi hidratarea de care are nevoie atat la exterior cat si in interior! 

Tot in urma discutiilor cu clientele noastre, am constatat ca multe dintre acestea renunta la rutina de ingrijire anti-pete in timpul verii fiindca observa o agravare a problemei cu care se confrunta. Tocmai de aceea, le explicam de fiecare data ca este absolut normal ca in timpul verii, petele sa se accentueze insa nu trebuie sa renunte la rutina lor ci mai degraba sa se protejeze cu atat mai mult. Despre acest subiect am discutat in articolul Accentuarea petelor pigmentare vara pe care te invitam sa il citesti si tu. 

 

Cat de repede isi fac efectul produsele anti-pete?

Primim atat de des intrebarea asta incat am putea sa formulam un raspuns automat pentru ea. Insa, preferam sa raspundem in mod individual fiecarei cliente. Nu exista un raspuns la aceasta intrebare. Practic, eficienta unui produs nu poate fi stabilita intr-o perioada fixa, nu poate promite nimeni rezultate intr-un timp dat. De ce? Fiindca totul depinde de la caz la caz, de foarte multi factori interni si externi precum: calitatea produselor, toleranta individuala, starea pielii, frecventa expunerii la soare, complexitatea rutinei de ingrijire, factorii genetici etc. Afla mai multe despre acest subiect in articolul nostru Eficienta produselor cosmetice in timp. 

 

Petele apar doar din cauza expunerii la soare? 

Din pacate nu. Desi cea mai frecventa cauza este aceasta, petele pigmentare pot sa apara si din cauze hormonale (in timpul sarciinii, dupa sarcina sau la menopauza in special), din cauze de ordin medical (diferite afectiuni), inaintarea in varsta etc. Asadar, tine cont de faptul ca sunt si alti factori care declanseaza/agraveaza melasma si, atat timp cat acestea nu sunt tratate, produsele de ingrijire nu pot sa indeparteze total problema ci doar sa o amelioreze. 

 

Speram ca articolul nostru sa iti fie de folos iar daca mai ai intrebari suplimentare, nu ezita sa iei legatura cu noi. Ne gasesti pe toate canalele de mai jos:

Facebook

Instagram

Tik Tok

0740479504

 

 
Surse informatii:
https://www.farmaciiledona.ro/sanatate/melasma/
https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/tricks-to-treat-hyperpigmentation.aspx 
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/pigmentation-disorders/hyperpigmentation

Suport clienti De luni pana vineri, nr. de telefon pentru clienti este disponibil in intervalul orar 09:00 - 15:30

0740479504 contact@eladerm.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!